LA CALCULADORA



Este script y muchos mas están disponibles en
Mundo Javascript

25 de febrer del 2010

CALCULA

Hem de fer un pa de 500 grams de farina, i ens diuen que hem d'utilitzar un 5% de llevat. Quants grams de llevat hem de posar perquè ens surti el pa?

17 de febrer del 2010

9 de febrer del 2010

PA DE SÈGOL


El Pa de sègol és molt valorat nutricionalment, a més ofereix un sabor molt particular que generalment agrada molt. A nosaltres ens agrada especialment, per això ens agrada fer-ho a casa, sempre fem servir farina integral de sègol de cultiu ecològic, ara disposem de la que elabora Racó del Segura. Com ja hem comentat en alguna ocasió, la farina de sègol té menys gluten i si vols un pa més esponjós i elàstic, és recomanable barrejar-la amb farina de blat. Aquesta és la recepta de Pa de sègol per fer a casa avui. Ingredients:

130 grams de massa mare líquida, 200 grams de farina de sègol integral, 200 grams de farina de blat, 200 mil.lilitres d'aigua, 30 grams d'oli d'oliva, 20 grams de llevat fresc, 1 c / s de sal (adequar al gust , però recordeu que la farina integral és més saborosa), 1 cullerada de sucre i flocs de sègol.

Nosaltres fem la massa en la Thermomix, però també pots pastar a mà fent un volcà amb la farina, disposant en el centre els ingredients i pastant fins a obtenir la textura desitjada. La quantitat d'aigua pot variar depenent de la farina, és millor pecar de poca i anar afegint a mesura que la massa la demani. En el robot de cuina o amassadora introduïm l'aigua i el llevat, barregem a 37 º C velocitat 3 per un minut aproximadament. Incorporem l'oli i tornem a barrejar, afegim les farines, el sucre, la sal i per últim la massa mare líquida, posem velocitat espiga o la que sigui per a pastar, segons el robot utilitzat, fins a obtenir una massa que es desenganxi de les parets del vas i sigui maleable. Pots pastar uno 5-6 minuts. Fes una bola amb la massa i deixa-la reposar en un bol cobert amb un drap de cuina sec i net a temperatura ambient fins que dobli el seu volum. Un cop hagi levado, torna a pastar uns minuts, aquesta vegada de forma manual, i torna a fer una bola aplanant lleugerament. Disposa la massa a la safata del forn sobre un Silpat i úntala amb oli d'oliva, s'empolvora uns flocs de sègol. També pots pintar amb ou perquè els flocs s'adhereixin més i prengui un color més daurat. Deixa llevar una altra vegada fins que augmenti el seu volum i introdueix al forn preescalfat a 210 º C durant 30-40 minuts. Introdueix mentre Precaliente al forn, un recipient amb aigua per vaporitzar. Un cop fet el pa, deixa-ho refredar sobre una reixeta.

8 de febrer del 2010

PRESENTACIÓ

Hola a tots i totes.
Aquest bloc vol ésser utilitzat com una eina interactiva de feina entre el professor i l'alumnat. Som un grup de 12 alumnes i 3 professors, això fa que sigui fàcil posar-se d'acord i que cadascú pugui aportar coses interessants al bloc.
El que es pretén és ensenyar a fer blocs, però també que formin part d'aquest amb els seus comentaris.
La primera tasca que han de fer és cercar diferents pan del món, una recerca important que es treballarà a classe i que després la penjarem al bloc.
Després.......ja veurem el que feim.
Durant la setmana anirem fent feina, i revisarem el bloc quinzenalment, més o manco.
Esper que ens ho passem bé!!.

EL SALLY LUNN




El Sally Lunn
A la ciutat de Bath, roman inalterable la cuina medieval a la que se sup


osa, va néixer la recepta d’aquest tradicional pa anglès.
En la cultura culinària anglesa, el Sally Lunn constitueix una de les receptes més tradicionals pel que fa a pastisseria es refereix. En la majoria dels casos, se l'associa amb l'hora del te ja que la seva esponjosa presentació resulta ideal per acompanyar confitures de fruita i formatge crema.
El Sally Lunn a nivell de pans, gaudeix de la mateixa reputació que pot tenir el syllabud en el ram dels Budin (un plat medieval preparat a base de crema, vi blanc i suc de llimona) o la coca Bakewell, recoberta de melmelada, ametlles i gelat.
Hi ha nombroses històries al voltant del seu veritable origen. Una de les de major fonament, narra que el nom del referit pa, es deu al d'una noia-filla d'un forner que treballava a la ciutat de Bath, a l'oest d'Anglaterra-que es va fer famosa per idear la fórmula que, base de blat, llet, mantega i una mica de mel, va generar admiració entre els que ho consumien gràcies al seu delicat sabor.
En virtut de què el pasta s'assembla en la seva elaboració a un brioix, molts van arribar a especular que la noia que li va donar el nom era realment una hugonot, terme que utilitzo per identificar els protestants calvinistes que van sorgir a França a mitjans del segle XVI.
La història compte que justament, el nom de Sally Lunn, va ser una composició fonètica derivada de les paraules franceses "sol et lune"-que en català es tradueixen com sol i lluna-en al.lusió directa a la forma arrodonida i brillant que obtenia la massa després de ser enfornar.
Per a altres experts en la matèria, el vocable resulta de la paraula "solimeme" que descriu un tipus particular de pa que certament, formava part-i encara continua sent-ho-dels brioches francesos.
La veritat del cas és que, a l'edifici més antic de la ciutat de Bath, suposat llar de Sally Lunn, va existir en veritat una famosa fleca que fins i tot avui en dia pot ser visitada. En el cas que així es desitgi, es recomana fer reservaciones, ja que el local en qüestió, integra la llista dels punts més atractius de la regió de Somerset, on també són mundialment famosos els banys romans que encara es conserven, així com altres monuments entre els quals hi ha el Royal Cresent i l'Abadia.
En l'actualitat, dins de l'esmentat immoble de tres plantes, hi ha un museu que té diversos dels estris utilitzats en la cuina de l'època. Funciona també, un petit però ben condicionat restaurant on cada dia es serveix el famós "Sally Lunn", en honor a la creativa fornera acompanyat d'altres plats típics.
Recepta de la xef Anne Wilson.
Ingredients:
Llevat 7 gr.
Aigua temperada ¼ tz.
Sucre 2 cullerades.
Ous a temperatura ambient 3
Llet ¾ tz.
Mel 1 / 3 tz
Mantega fosa 125 gr.
Sal ½ cullerades.
Farina de blat 4 tz.
Procediment:
Untar un motlle circular d'aproximadament 25 cm. de diàmetre amb mantega fosa o oli i folrar la base amb paper encerat.
Dissoldre el llevat en aigua tèbia i afegir el sucre. Tapar amb plàstic i deixar reposar en un lloc temperat durant 5 minuts fins que la barreja produeixi escuma a la superfície.
Barrejar en un recipient els ous, la llet, la mel, la mantega, la sal, dues tasses de farina i el llevat. Batre a velocitat mitja durant 5 minuts aproximadament.
Incorporar amb un cullerot de fusta, les dues tasses de farina restant per espessir la preparació.
Cobrir amb plàstic el recipient rodó i deixar reposar durant una hora i mitja en un lloc temperat fins que la massa hagi pujat.
Col locar la massa en el motlle i aparellar la superfície amb una espàtula. Tornar a tapar amb plàstic i deixar reposar durant 1 hora més.
Preescalfar el forn a 180 º C. Ficar el motlle al forn durant 35 a 40 minuts. El pa estarà llest quan s'introdueixi en el mateix un ganivet i aquest surti net.
Treure llavors el motlle del forn i untar la superfície amb una cullerada de sucre barrejada amb una cullerada de llet. Tornar a introduir el motlle al forn durant 5 minuts més.
Treure el pa del forn i posar-lo a una reixeta metàl.lica. Tallar en llesques i servir.
Recomanacions:
Després de refredat el pa, pot tallar horitzontalment i procedir a omplir-lo amb mantega. Col·locar novament cada part en la seva posició original i llescar.
Aquest pa es pot conservar 5 dies en un recipient hermètic i fins a 1 mes al congelador.